Preloader

A sör története

Több ezer évvel ezelőtt – pontos ismeretek híján ennyivel kell beérnünk – kezdődött az emberiség és a sör közös története, egyesek szerint 12 000, mások szerint 7-8 000 éve, ami azonban bizonyos, hogy az eleddig első kézzel fogható emlék az időszámításunk előtti 2 800. év környékére tehető és Mezopotámiából származik.

A következő talány a hogyan: hogyan fedezték fel az erjedést? A legvalószínűbb lehetőség, hogy egy darab nedves és erjedésnek indult kenyér volt az alany, melynek pépjét elfogyasztva szebbé vált az élet. Ezt tapasztalva viszont már nem szerették volna – milyen bölcsen tették – a régi szürke hétköznapokat, annál inkább az új, vidám verziót, így azután évezredeken keresztül fejlesztették, tökéletesítették találmányukat mindenki boldogságára. Az elején búzából készítettek kelesztetlen lepényt, amit vízben áztattak, tapostak, gyúrtak, erjesztettek, ízesítettek, mígnem hosszú, lassú folyamat eredményeként eljutottunk a rozsdamentes acél tartályokig és az IPA mai ízvilágáig.


A nagyon régi dolgok

A sumérok, babiloniak, egyiptomiak, arabok, germánok, európaiak mind mind hozzátették a sör fejlődéstörténetéhez a magukét, ilyen módon a sör egy igazán nemzetközi és messzire visszanyúló, hatalmas kultúrtörténeti háttérrel bíró ital. A rómaiak, görögök azonban kevéssé járultak hozzá a sörös vonalhoz, ők inkább a bort preferálták. Náluk a szegények és a barbárok itala volt az árpabor, leginkább azokon a fejletlen vidékeken itták, ahol nem volt ideális terület a szőlőtermesztéshez.


Nézzük részletesen:

tehát a sumérok rájönnek, hogy az erjedésnek indult nedves kenyér vidám perceket hoz a fogyasztójának, így elkezdik fejlesztgetni a tudást és az idők folyamán több tízféle sörrel örvendeztetik meg felebarátaikat, melyek vélhetően mai szemmel meglehetősen zavaros italok lehettek. Az üledéket különböző módszerekkel az ivás folyamán szűrték, például szívószállal. Ezek a termékek eljutottak a világ távolabbi sarkaiba, így Egyiptomba is, sőt számos esetben fizetőeszközként, csereszközként is használták, ezért szigorú szabályozásra is szükség volt. A szigorú, mondhatnánk, szabályozás kőbe vésett volt (itt még a szó szoros értelmében).