Preloader

Élesztők

A sörélesztőről általában

Az élesztők olyan egysejtű élőlények, melyek a természetben szinte mindenütt előfordulnak. A sörélesztők ezen belül is a sporogén élesztők csoportjába tartoznak, vagyis képesek a spóraképzésre, de a sörlében főleg sarjadzással szaporodik. Mikroszkopikus méretűek, alakjuk gömbölyű vagy eliptikusan ovális.

A sörélesztő a sörkészítés egyik legfontosabb alapanyaga. Az élesztő felel azért, hogy a cefrében oldott cukrokat, alkoholra és széndioxidra bontsa le az erjedés során. Az összetevő fontosságát mutatja, hogy a folyamat melléktermékeként olyan metabolikus vegyületek keletkeznek, melyek nagyban befolyásolják a kész sör ízét. Pusztán az élesztőtörzs megváltoztatásával ugyanabból a cefréből teljesen más ízű sört tudunk készíteni. Ennek igazolását bárki kipróbálhatja otthon is. Készítsük el a komlózott sörlevünket, majd a hűtés után osszuk ketté és mindkét részt más élesztőtörzzsel oltsunk be. Az érlelés után meg fogunk lepődni, hogy mennyire más lesz a két azonos sörléből készült ital íze. Egy másik tény, ami igazolja, milyen fontos összetevőről beszélünk, hogy tulajdonképpen a sörök besorolásának is az élesztő az alapja. A három fő csoport az ale vagy felsőerjesztésű, a láger vagy alsóerjesztésű és a lambic vagy spontán erjesztésű sörök. Az ale sörök felsőerjesztésű élesztővel (Saccharomyces cerevisiae), a láger sörök alsóerjesztésű élesztővel (Saccharomyces carlsbergensis), a lambic sörök pedig különböző a levegőben megtalálható élesztő- és baktériumtörzsek spontán erjesztésével készülnek. A felső erjesztésű élesztővel készült ale-ek íze észteres, gyümölcsös és malátás, az alsó erjesztésű élesztővel készült lágerek inkább kénes aromájúak, simák és tiszta ízüek, a spontán erjedésű lambic sörök pedig savanykásak, gyümölcsösek, élesztősek.

Felsőerjesztésű (ale) élesztők

Ez az élesztőtípus a legősibb. A melegebb erjedési hőmérsékletet kedveli, 15-25 °C, 12 °C alatt pedig inaktiválódnak. Ez az oka annak, hogy a régi korokban is, amikor még nem tudtak hatékonyan hűteni, használni tudták a sörlé erjesztésére nyáron is. Nevüket onnan kapták, hogy az intenzív erjedés alatt felszállnak, azaz, az erjedő sör felső rétegében helyezkednek el (felsőerjesztés). A magasabb erjesztési hőmérsékletnek köszönhetően az ale söröknek relatíve magas az észter és az alkoholtartalmuk, melyek megadják jellegzetes ízüket. Manapság sok kézműves sörfőző a beoltásnál több élesztőtörzset is használ.

Ennek oka, hogy élesztők íz profilját kombinálják, illetve, hogy a különböző típusok erjesztési jellemzőit kiegyensúlyozzák.

Alsóerjesztésű (láger) élesztők

A láger élesztőket manapság főleg a nagy sörfőzdék használják. Ideális erjedési hőmérséklete alacsony 5-10 °C, de még 0 °C környékén is aktív. A hűvösebb német területekről eredeztetik. Az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően, működésük lassabb, mint az ale élesztőké. Az alsó erjesztésű nevet onnan kapták, hogy az erjedés végén, a fenéken lassan ülepednek le az élesztősejtek. A kész sör íze nagyban függ a választott élesztőtörzstől és az erjedési hőmérséklettől, de összességében jellemző erre a típusra, hogy nagy mennyiségben termelnek kénhidrogént és más kénes összetevőt, melyek érezhetőek a kész termékben is. Emellett olyan hosszabbláncú cukrokat is képesek leerjeszteni, melyeket az ale élesztők nem, ezért a láger sörök íze szárazabb, simább és tisztább, vagyis kevésbé ízesek, mint az ale vagy lambic sörök.

Lambic élesztők

A lambic élesztők tulajdonképpen ”vad” sörélesztők, melyek főleg Belgium egyes területein a levegőben is előfordulnak és beoltás nélkül is spontán beindítják az erjedést. Erjesztési hőmérsékletüket tekintve inkább az ale törzsekre hasonlítanak, tehát magasabb hőmérsékleten dolgoznak, de sokkal erősebben erjesztenek, ami pedig a lager élesztőkhöz teszi hasonlatossá őket (kevés maradék extrakt). Erjesztési képességük nagyon jó, még a dextrineket és a keményítőt is lebontják és leerjesztik, de nagyon lassan dolgoznak, akár évek is szükségesek a kívánt eredmény eléréséhez. A spontán erjesztésű lambic sörök laboratóriumi vizsgálata alapján megállapították, hogy egy igazi lambicban akár több mint száz élesztő- és baktériumtörzs is tenyészhet. Ma már természetesen a nagy élesztő gyártó cégek is kínálják lambik törzsek színtenyészetét, mellyel beoltva saját sörünket, nagyon jó végeredményt kaphatunk, persze nekünk is ki kell várni, az akár több éves erjedési folyamatot. A legfontosabb törzs a Brettanomyces, melynek több változatát forgalmazzák, de a beoltásnál általában más élesztő és baktériumtörzsekkel használják. A lambic élesztővel erjesztett sör jellegzetes savanykás, gyümölcsös, úgynevezett “elázott lószőr”, “régi bőr” vagy “földes” aromájú.


Komlók

Saaz

Tipikus aromakomló Csehországból. Az eredeti pilzeni lagerek komlója. Enyhe fűszeres ízt és finom keserűséget ad a sörnek. Alfasav-tartalma: 3-4,5%

Hallertaui Perle

Kettős felhasználású német komló. Az egyik legkedveltebb fajta, mert aroma-é és keserűkomlóként is megállja a helyét. Alfasav-tartalma: 6-8,5%

Magnum

Jellegzetes keserűkomló fajta. Németországból származik, de az USA-ban is termesztik. Az aromajegyek közül egyik sem jellemző a Magnumra, habár néhány sörfőző enyhe fűszeres, gyümölcsös jegyeket vél felfedezni benne. Alfasav-tartalma: 12-15,5%

Cascade

A kézműves sörfőzők által legkedveltebb aromakomló fajta, ugyanis intenzív virágos, citrusos, fűszeres aromajegyei mellett magas keserűértékkel is rendelkezik. Alfasav-tartalma: 5,5-9%

Centennial

Amerikai aromakomló. Jellemző illatjegyei a citrusos, gyantás, vaníliás. Alfasav-tartalma: 1,7-2%

Styrian Golding

Szlovén aromakomló. Aromája zöld teás, citrusos, gyógynövényes. Alfasav-tartalma:4,5-6%


Maláták

Müncheni maláta

Magasabb hőmérsékletű aszalással készül, mint a pilseni maláta, ezért az így kialakuló színanyagoknak köszönhető borostyán színe és különleges diós, gazdag malátás aromája. Alacsonyabb enzimatikus ereje ellenére alapmalátaként is alkalmazható. A Premier Pale ale-ben és a Bookkeepers’ Bitter ale-ben kiegészítőmalátaként használjuk.

Pilseni maláta

A legismertebb alapmaláta. Ezt a típust használják világszerte a lager típusú sörök előállításához. Legnagyobb előnye a maximális enzimaktivitása. Világos színt és nem túl karakteres ízt kölcsönöz a belőle készített sörnek így engedve teret a többi alapanyagból származó színnek és aromának.

Bécsi maláta

A müncheni malátánál édesebb és világosabb, a világos borostyánszínű sörök alapanyagai között szinte mindig szerepel. Elegendő enzimatikus aktivitással rendelkezik ahhoz, hogy a saját szénhidrátjait lebontsa, de gyakran valamilyen alapmaláta mellett használják. Sörtípustól függően 10-40%-os arányban adagolják a cefréhez.

Bohemiai pilseni maláta

Minőségi tavaszi cseh árpából készül. A bohémiai karakter kialakítása érdekében testességet, arany szőke színt és összetett malátás jegyeket kölcsönöz a kész sörnek.

CaraPils maláta

Mindössze 1-5%-ban szokták a cefréhez adni; a sörtest kialakításában, a habtartósság javításában van nagy szerepe anélkül, hogy befolyásolná a sör színét vagy ízét. A Carapils malátaszem nagyon kemény, ezért a roppantása nehezebb.

Csokoládé maláta

(EBC 800-1000) erősen pörkölt, mélybarna színű maláta. A sör sötétbarna színéért és diós, pörkölt ízéért felelős. A Bård’s Porter étcsokis ízét a csokoládémalátának köszönheti.

Carahell

Aranybarna színű, illatos gabonaszemek, melyek kerek, telt ízt, mély színt és gyönyörű krémes habot adnak a sörnek. Édes malátás, enyhe karamelles jegyek jellemzik a Carahell malátát is tartalmazó sört.

CaraAmber maláta

Tavaszi árpából készült maláta. Enyhén malátás, tejkaramellás, kenyeres aromajegyek jellemzők rá. Mély piros színt ad a sörnek.

Pörkölt árpa

A legsötétebb sörök alkotóeleme. Malátázás nélkül sötétre pörkölt árpa. Jellemző pörkölt, kávés, kakaós ízt ad a sörnek. Összetevője a Bård’s Porternek.