Preloader

Hogyan kóstolj sört

Mindig kóstolj meg új söröket, minél több félét ismersz meg, annál könnyebben tudod kiválasztani, hogy mi az amit egy sörben keresel. Ami nagyon fontos, a kóstolásnál szánj időt a sörre!

  1. A Sör öntése: Öntsünk lendületes mozdulattal a pohár oldalára, majd folyamatosan egyenesítsük ki a poharat, hogy szép habréteg képződjön az ital tetején. Az üveg alján egyes söröknél maradhat élesztő, ennek a sörben a helye, így hagyjunk valamennyi sört az üvegben, amivel áttudjuk öblíteni, majd öntsük a maradékot a pohárba.

  2. Megjelenés: Vizsgáljuk meg, hogy sűrű vagy vékony a hab. Sziklásnak is szokták nevezni, ha különösen sűrű és csúcsos formája van. A hab színét is érdemes megnézni a pilsnerekre a fehér hab jellemző, míg a stoutokra és a porterekre inkább a sötétebb, barnásabb.

  3. Aroma: Itt fontos megjegyezni, hogy a malátáról és a komlóról beszélünk. Általánosságban elmondható, hogy világos söröknél inkább a komlót, míg a sörökben a malátát, csokoládét vagy éppen a pörkölt kávét érezhetjük. Szánjunk időt az aromákra. Mielőtt bele kóstolnánk a sörbe, három nagyot szippantsunk bele a sör illatába. Ha jegyzetet is készítünk, most írjuk le a benyomásainkat, mielőtt az első korty elrabol minket.

  4. Első korty: Amikor először bele kortyolunk a sörbe, írjuk le a benyomásokat, nézzük meg, hogy édes, keserű, esetleg valami más ízt érzünk. Különösen a felső erjesztésű sörök nagyon összetettek lehetnek.

  5. Kortyérzet: Ez a sör textúrája, vagyis a fizikai érzete a szájban, melyek a selymes, száraz stoutoktól, durva, rágós skót ale-eken át, a vékony és szénsavas búzáig terjednek.

  6. Befejezés: A nyelés közben gyakran a komlótól keserű, vagy édes, malátás ízt érezhetünk. Mielőtt egy másik sört kóstolnánk, várjuk egy ideig, írjuk le tapasztalatainkat.