Preloader

Hogyan válasszak poharat

Füles korsó

Magyarországon a legismertebb és leggyakrabban használt pohárfajta. Vastag fala és a füle miatt a sör felmelegedését akadályozza meg. Leginkább olyan sörtípusokat ajánlott belőle inni, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten ajánlott fogyasztani, ellenben az aromásabb sörökhöz nem ajánlott, mivel illatgyűjtő és habtartóság javító tulajdonsága nincs.


Pilseni pohár

A talpas pohár, nevéből adódóan a pilseni sörökhöz ajánlott. Alakja a buborékok áramlását, valamint a vaskos, tartós hab kialakulását és tartósságát segíti, illetve keskeny átmérője a szép, aranysárga színt emeli ki. Felhasználása elsősorban a könnyebb sörök, elsősorban a lagerek esetében ajánlott.


Búzasörös pohár

A bajor búzasöröknél megszokott magas, deréktájt kiszélesedő pohár a látványos és tartós habot szolgálják. Ezt a típust kizárólag a búzasöröknél használják.


Tulipánpohár

A talpas, alul öblösödő, majd egy szűkülő rész után a karimánál újra kiszélesedő tulipánpohár alapvetően az intenzív aromájú sörökhöz illik. A felni karcsúbb rész az illatokat tereli össze, a felső szűkűlő rész pedig a hab megtámasztását szolgálja, illetve ivásközben szétteríti a kortyot a nyelven így segítve az ízérzékelést. Ez a pohár főként az IPA-khoz, erős belga és skót ale-ekhez, illetve a lambic sörökhöz ajánlott.


Brandys pohár

Az öblös hasrész és a szűkülő felső rész, a tulipánpohárhoz hasonlóan az illatok érzékelésében nyújt segítséget. Legfőképp az erősebb, tehát alacsonyabb habbal rendelkező sörök számára ajánlott. A pohár szája elősegíti, hogy minél nagyobb felületen tudjon levegőzni a sör, mely a testesebb sörök aromáinak kiteljesedését szolgálja. Legfőképpen a jégbakhoz, apátsági sörökhöz vagy a barley wine-hoz ajánlott.


Kehely

Magyarországon nem túl elterjedt pohár fajta. Alakja a szabályozott buborékkiválást segíti a szebb hab érdekében, ezenkívül különösebb funkcionalitása nincs. Erős belga sörökhöz, főként apátságiakhoz szokás társítani.


Pezsgőspohár

Fő előnye, hogy a buborékok látványos játékát kiemeli, illetve a keskeny átmérője miatt a kisebb felületen érintkezik a levegővel, így tovább marad szén-dioxid a sörben. Elsősorban a kevésbé aromás, vagy  az intenzív illatú sörökhöz ajánlott az egyenes szabása, illetve az illatok kipárolgását felgyorsító tulajdonsága miatt. Ajánlott sörök, a lagerek, erősségtől függetlenül, a pilsenitől a duplabakig.


Vörösboros pohár

A tulipán és a brandys pohár helyettesítője ként is szokták használni. Olyan erősebb, aromásabb söröknél ajánlott használni, amelyeknél nem probléma, ha hamar elillan a szénsavtartalmuk. Főként Erős belga ale-ekhez ajánlott.


Stange

A hengeres forma, a nem túl erős illatok és aromák rövid időre történő felerősítését teszi lehetővé. Leginkább a felső erjesztés felé átmeneti pozíciót elfoglaló kölsch és altbier mellett még finomabb, rejtőzködő aromájú lagersörök esetén használják (mint a bak vagy a füstölt), de a spontán erjedésű sörök kóstolóeszközeként is előfordul.


Pintes pohár

A biztosabb fogást biztosító alakján kívül, semmilyen érdemi funkciója nincs, igazából bármilyen sörtípust azonos módon használ ki. Legfőképpen az angolszász kocsmák népszerű pohara. Érdektelensége okán elsősorban alacsony íz- és illatintenzitású sörök kóstolására célszerű, amelyek esetén más, funkcionálisabb pohártípus sem jelentene különbséget.


IPA-s pohár

A pohár szája befele szűkül, hogy a klasszikus IPA intenzív illatait összegyűjtse, és magát a sört a nyelv közepére öntse, ahol az édes ízeket érezzük. A tágas pohárhas akkor gyűjti az illatokat, amikor épp döntjük a poharat, és egyben a korty mellé küldi őket a kóstoló orrába.